Stiftelsen Risør Kystkultursenter er fra 2015 Risør Kommunes maritime museumssatsing. Senteret har sitt virke i det rike trebåtbyggermiljøet i Risør.
Regionens tradisjoner med båtbygging som fag og næring føres videre i båtbyggeriene i Risør og på Moen. Kystkultursenteret gjør også dagens virksomhet og historie synlig gjennom arrangementer, utstillinger, åpent båtbyggeri, arkivarbeid, undervisning og publikasjoner.
Hovedtrekkene i Kystkultursenterets arbeid:
- Risør Kystkultursenter ble stiftet i 2015 av båtbyggerne i Risør Trebåtbyggeri og Moen Trebåtbyggeri. Kystkultursenteret samarbeider tett med begge virksomhetene for å ivareta trebåtbyggertradisjonen og samtidig ta i bruk, og utvikle nye løsninger innen faget som del av en kontinuerlig utvikling.
- Hovedfokus var først å bistå eier og driverne av båtbyggeriene med rehabilitering av bygningsmassen ved to av de gamle båtbyggeriene.
- Viktig har det også vært å sikre verdifullt arkivmateriale og belyse kystkultur gjennom bokutgivelser og annen informasjonsvirksomhet.
- Stiftelsen får årlig et driftstilskudd fra Risør kommune, mens det søkes eksterne midler til de store rehabiliteringsprosjektene.
- Under kan du lese mer om våre ulike aktiviteter og prosjekter.
Formidling og aktiviteter:
- Du er alltid velkommen til å besøke oss på Moen. Kanskje du bare vil «kikke» litt rundt eller slappe av ved brygga? Se litt på bygninger og skilting, eller følge kulturløypa?
- Kystkultursenteret arrangerer omvisninger og foredrag om båtbygging historie for små og store grupper – Kontakt oss for bestilling og priser.
- Vi kan gjennomføre inspirasjonskurs i praktiske emner både for amatører og profesjonelle aktører. Kontakt oss!
- Kystkultursenteret deltar på det årvisse arrangementet «Kystens dag»
- Kystkultursenteret og Kystlaget samarbeider med ulike skoler om å gjennomføre «Den kulturelle skolesekken»
Publikasjoner og artikler
- Praktboka Båtbyggerne fra Risør – Båtene de bygde av Asbjørn Halvorsen er utgitt i 2022 i samarbeid med Søndeled og Risør Historielag.
- Kystkulturkart «Rundt omkring og inn forbi Risør» (2020)
- Kystkulturkartet som puslespill (2020)
- Båter til hele verden fra Em. Moen & Sønns båtbyggeri (2017)
- Hel ved i 100 år (hefte ved 100 års jubileum for Em. Moen 2016)
- KLM Tista: marinefartøyet fra Moen (2014)
Bygningsvern og bruk av anleggene på på Moen:
- Båtbyggeriene på Moen i Risør kommune består av fire store privateide anlegg.
- To av båtbyggeriene ivaretas i samarbeid med Risør Kystkultursenter.
- Kulturminnene og kulturmiljøet på Moen er et håndfast minne om norsk treskipsbygging – en næring som hadde avgjørende betydning for den eventyrlige vekst og utvikling som preget landsdelen som Moen tilhører, og hele nasjonen, i siste halvdel av 1800 tallet.
- Bygningshistorisk, samfunnshistorisk, med sin kontinuitet i tradisjonelle håndverksaktiviteter og samtidig med fortsatt stor bruksverdi er kulturmiljøet på Moen unikt i nasjonal sammenheng.
- Gjennom sine historiske leveranser er Moen også sterkt integrert i nasjonal fartøyvernsammenheng. Alt dette har gjort det ukontroversielt å tilskrive Moen store kulturminneverdier.
- Riksantikvaren har uttalt at Båtbyggeriene på Moen er av nasjonal verdi.
Fartøyvern og båtbygging:
- I samarbeider med Moen Trebåtbyggeri og Risør Trebåtbyggeri A/S formidles fagkompetanse og håndverkstradisjon i form av kurser og fagopplæring.
- Disse båtbyggeriene er i daglig drift og viderefører den levende båtbygger- tradisjonen samtidig som det tas i bruk nye maskiner og byggemetoder.
- Spissgatteren Five (Bygget i Risør 1964) Overtatt av Kystkultursenteret i 2021. Five har vernestatus og skal settes i seilbar stand de nærmeste årene.
- «Agderbarken» – en spennende mulighetsstudie som senteret arbeider videre med i 2023
- Risør kystlag benytter seg også av Kulturmiljøet Moen ved å avholde prambyggerkurser i lokalene til K Christensen & Co Moens båtbyggeri på Hammeråker.
Arkivarbeid:
Et prioritert, og stadig pågående arbeid, har vært å gjennomgå og digitalisere arkivene ved båtbyggeriene slik at disse blir sikret for fremtiden.